MEDIUS

A körmendi Vadászlak és természeti környezetének megújítása

2016.10.12. 14:29
NyomtatásKeresésVissza
A körmendi Vadászlak és természeti környezetének megújítása
Körmend Város Önkormányzata 2014. áprilisi döntésével megerősítette azt a szándékát, miszerint a város központjában található Batthyány kastély-együttes és a hozzá tartozó park természeti értékeit és az épített örökség elemeit mai állapotában megőrzi, vagy eredeti formájában megpróbálja helyreállítani. Ezeknek a céloknak újabb jelentős állomása az EGT Finanszírozási Alap projekt-támogatásával megújuló Vadászlak és annak közvetlen természeti környezetének ökológiai rekonstrukciója.  


Kastélyparkban található 1884-es építésű Vadászlak a rekonstrukció után kulturális térként és természettudományi ismereteket is közvetítő állandó, valamint időszaki kiállítások helyszínéül szolgál. A felújítás során közel 350 nm-en történik rekonstrukciós munka, illetve az új funkciókat korszerűen szolgáló átalakítások. A műemléképület külső homlokzata is megújul, megtörténik a tetőcsere, a nyílászárók cseréjére, teljesen új gépészet kerül az épületbe, illetve az akadálymentesítés is megvalósul. A funkcionális terek kialakításánál fő szempont a Batthyány örökség természetvédelmi ágának megismertetése, hiszen a közel 40 hektáros kastélypark kutatása és kerttörténeti bemutatása még nem történt meg.

A projekt végrehajtását az építési munkálatok mellett a kulturális térnek megfelelő tartalomfejlesztés, ezen belül eszközbeszerzés, és igénybevett szolgáltatások támogatják. A tervezett összköltség bruttó 155.315.789 Ft, melyből 5%-nyi saját forrást az Önkormányzat saját költségvetése terhére biztosít.
 
A projektindító rendezvényen Magyarország Kormánya nevében ünnepi beszédet mondott és méltatta a Vadászlak felújítását Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, és bemutatta a beruházás városfejlesztési jelentőségét Bebes Istvánt, Körmend Város polgármestere.
“Körbenézel és azt  látod,
 hogy mindenki egy irányba
 halad...
 Lépj ki a sorból és hagyd,
 hogy téged kövessenek”
MEDIUS Group